Okul Tanıtım Takvimi
İstanbul Atatürk Fen Lisesi okul tanıtımlarımız çevrimiçi olarak ve pandemi kuralları çerçevesinde okul bahçesinde yüz yüze olmak üzere aşağıda verilen tarih ve saat aralıklarında gerçekleşecektir.
ÇEVRİMİÇİ OKUL TANITIMI TARİH
Zoom (ID:7633300167 Şifre: iaflrehber)
01.07.2021/ Perşembe 10.00-11.00
03.07.2021/ Cumartesi 21.00-22.00
04.07.2021/ Pazar 21.00-22.00
06.07.2021/ Salı 10.00-11.00
08.07.2021/ Perşembe 10.00-11.00
10.07.2021/ Cumartesi 21.00-22.00
11.07.2021/ Pazar 21.00-22.00
YÜZ YÜZE OKUL TANITIMI TARİH VE SAATLERİ
Okul Bahçesi
05.07.2021/ Pazartesi 11.00-12.00
06.07.2021/ Çarşamba 11.00-12.00
09.07.2021/ Cuma 11.00-12.00
12.07.2021/ Pazartesi 11.00-12.00
14.07.2021/ Çarşamba 11.00-12.00
OKUL
UMUZ
İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Kadıköy ilçesi Eğitim mahallesinde, Marmara Üniversitesi’nin Göztepe Yerleşkesi’nin yanında yaklaşık 38 dönümlük yemyeşil bir bahçe içinde yer almaktadır. Osmanlı döneminde V.Murat’ın av korusu olan, günümüz İstanbul’u için merkezi konumdaki asırlık ağaçlaryla bu bulunmaz bahçe, okulun en güzel özelliklerinden biridir.
Öğretim hayatına 1982’de, 1964-1980 arası İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü olarak kullanılan bu yerleşkede başlayan İstanbul Atatürk Fen Lisesi, ikinci fen lisesidir.
Bahçede okul binasının yanı sıra ayrı bir spor salonu ve tiyatro salonu yer almaktadır. Her iki salon da spor okulları ve profesyonel tiyatro grupları tarafından zaman zaman kullanılacak kadar büyük ve sunum imkanlarına sahiptir.
Yaz kış kullanım imkanı bulunan spor salonunda çift kullanımlı basketbol ve voleybol sahası, atletizm malzemeleri ve masa tenisi masaları bulunmaktadır. Okulumuzda kapalı spor salonunun yanı sıra açık basketbol sahası, voleybol ve mini futbol sahası mevcuttur.
16 derslik, 6 laboratuvar (2’şer tane Fizik, Kimya ve Biyoloji laboratuvarı), yemekhane, kütüphane ve idari bölümün yer aldığı okul binasının en üst katı erkek yurdu olarak kullanılmakta olup, kız yurdu ise ayrı bir bina olarak hizmet vermektedir.
Erkek yurdunda öğrenciler dörder kişilik, kız yurdunda ise üçer kişilik odalar, çalışma, uyuma ve yaşama alanlarına uygun olarak dekore edilmiştir.
Son yıllarda mezunlarımızın %60’ı tıp fakültelerine yerleşirken, %30’u ise mühendislik fakültelerine yerleşmiştir. Tıp fakültelerini tercih eden mezunlarımızın çoğu İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa fakültelerine yerleşirken, mühendislik tercih eden mezunlarımız ise çoğunlukla Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Koç Üniversitesi, İTÜ’den yana seçim yapmıştır. Daha detaylı inceleyecek olursak, mezunlarımızın tamamına yakını üniversite giriş sınavına girdikleri sene, istedikleri üniversitelere, istedikleri bölümlere yerleşirken, mezunlarımızın %70*’i kendi alanında Türkiye’nin en iyi 5 üniversitesinden birinde eğitim hayatlarına devam etmektedir. Mezunlarımızın çoğu üniversite eğitimlerine Türkiye’de devam etmeyi tercih etse de, University of California, University of Colorado, Nottingham University gibi dünyanın en iyi üniversitelerine lisans eğitimi için giden mezunlarımız da bulunmaktadır. İstanbul Atatürk Fen Lisesi, gerek verdiği matematik ve pozitif bilimler alanındaki kaliteli eğitim, gerek sunduğu proje imkanları, gerekse aktif olan sosyal sorumluluk kulüpleri ile öğrencilerine hem yurt dışı hem de yurt içindeki eğitimleri için gereken alt yapıyı sağlamaktadır.
*Kaynak: QS University Rankings / Times Higher Education Ratings
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ BAŞARISI
İstanbul Atatürk Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdiği 1985 senesinden itibaren özellikle üniversite giriş sınavlarında gösterdiği üstün başarılar ile her zaman Türkiye’nin önde gelen liselerinden biri olmuştur.
Her sene üniversiteye giriş sınavlarında dereceler kazanan mezunlarımız, çoğunlukla Türkiye’nin gözde üniversitelerinde tıp, mühendislik, temel bilim eğitimi alarak sonrasında da başarılı meslek hayatları ile ülkemizdeki gençlere örnek olmaktadırlar. Bu bölümlerin yanı sıra, özellikle son senelerde hukuk, işletme gibi bölümlere de öğrenci yerleştiren okulumuzdan, değerli avukatlar, ekonomi ve işletme mezunları da çıkmaktadır.
BİLİM OLİMPİYATLARI
İstanbul Atatürk Fen Lisesi, misyonu gereği, başarısını üniversiteye giriş sınavları ile sınırlandırmamaktadır.
Okulumuzun başarılı öğrencileri, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Ulusal Bilim Olimpiyatları’ndan Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Bilgisayar dallarında her sene madalya ile dönmektedir. Olimpiyatlarda Atatürk Fen Lisesi öğrencileri sadece son beş senede bile 20 altın, 7 gümüş ve 18 bronz madalya kazanmıştır. Olimpiyat maceralarına lise birinci sınıfta başlayan Atatürk Fen Liseliler, ilk seneden bile yarışmalarda varlık göstermekte, ödüller kazanmaktadır. Güncel olarak da 2017’de Tayland’da düzenlenecek olan Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda kimya dalında 4 kişilik milli takımımızın 3’ü İstanbul Atatürk Fen Liselidir.
Bilimsel düşünceyi, araştırma metodolojilerini ve proje yönetim esaslarını bu çalışmalarla kendilerine katan çok yönlü öğrencilerimiz, lise mezuniyetleri sonrası meslek tercihleri ne olursa olsun bu çalışmaların faydalarını hayatlarında kullanmaktadırlar.
Öğrencilerimiz kendilerini bilim ve bilimsel yöntem alanlarında geliştirmek ve en önemlisi sahip oldukları potansiyeli İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nde en iyi şekilde değerlendirmek için birçok bilim projelerinde görev alırlar. Bilimsel araştırma sürecinin her aşamasına ilişkin yetkinliklerini geliştiren öğrencilerimiz bu çalışmaları üst seviyede desteklenmektedir.
BİLİM PROJELERİ
İstanbul Atatürk Fen Lisesi kurulduğu günden beri çeşitli aşamalardan ve stajlardan geçmiş tecrübeli öğretim kadrosuyla bilimsel proje üretmeye hazır bir eğitim merkezi olmuştur.
Fizik, kimya ve biyolojide TÜBİTAK tarafından düzenlenen proje yarışmalarında temsil ve yarışma hakkı kazanan öğrenciler, sayısız araştırma ve fikrin temelini bu yarışmalarda atmış, kazandıkları ödüllerle emeklerini taçlandırmıştır.
SOSYAL FAALİYETLER
İstanbul Atatürk Fen Lisesi 35 yıllık eğitim serüveninde güçlü adımlarla ilerlerken dünyayı kucaklamak için bilimden, sanattan ve spordan da beslenmektedir. İlgi duyan öğrencilerin katkıları ile açılan birçok kulübümüz var.
Kültür-Edebiyat Kulübü:
Kulübün senelik çıkardığı PİRAMİT dergisinde öğrencilerin yazıları, çizim çalışmaları yer alıyor ve sene boyunca yapılan faaliyetler anlatılıyor.
Ayrıca sene ortası ve sene sonunda düzenlenen şiir ve müzik dinletilerinde başarılı performanslar sergileniyor. Öğrenciler, ulusal ve il çapında pek çok şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceler alıp, yeteneklerini sergileyebiliyorlar. 5000’den fazla kitabın bulunduğu kütüphanemiz de öğrencilerimizin hizmetinde.
Müzik Kulübü:
Okulumuzda bir müzik odası ve odamızda ekipmanlarımız mevcut. Öğrencilerimiz sene içinde çeşitli müzik performansları sergileyip göğsümüzü kabartıyorlar.
Okulumuzun 1986 yılında iki öğrencimizin yazıp, bir öğretmenimizin bestelediği bir marşı da var:
Bir kuvvet gibiyiz çağlardan taşan
Kutsal bir emanetin peşinden koşan
Spor Kulübü:
Basketbol, voleybol, badminton, masa tenisi, atletizm takımlarımız birçok yarışmadan derecelerle dönüyor.
Satranç Kulübü:
Kulübümüz Milli Takım’a seçilmiş öğrencileriyle, turnuvalara hazırlanıp okulumuza kupalar getiriyor.
Robotik Kulübü:
Mezunlarımızın desteğiyle kodlama eğitimleri alan, 3D yazıcı ile çalışmalar yapan kulübümüz, çeşitli yarışmalara da katılıyor.
Bahsettiğimiz bu kulüplerin yanı sıra Manga Çizim Kulübü, Fotoğrafçılık Kulübü, Sinema Kulübü, Tiyatro Kulübü de aktif faaliyetler gerçekleştiriyor.
95 mezunlarımızdan, ödüllü yönetmenimiz rahmetli Seyfi Teoman anısına düzenlenen bir kısa film yarışması 2 senedir Mezunlar Derneğimiz AFLİM desteği ile gerçekleştiriliyor.
Bu faaliyetler ile Fen Lisesi öğrencileri bilimsel eğitimin yanında kültür, sanat ve spor alanlarında da kendilerini geliştirme fırsatı buluyor.
Okulumuz Türkiye'nin dört bir yanından gelen tüm öğrencilerimize, yatılı veya gündüzlü herkesin kaynaştığı, ömür boyu sürecek arkadaşlıkların geliştiği, harika bahçesinde zamanın akıp gittiği bir lise ortamı sunuyor.
Akademisyenler
Her alanda sayısız akademisyen mezunumuz mevcut. Üstelik bu sadece ülkemizdeki üniversitelerde değil. MIT, Johns Hopkins Business School, Rochester University, University of Kansas, Florida State University, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Sabancı, Bilkent, İTÜ ve daha nicesi… Bu üniversitelerin fizik, matematik, işletme, mühendislik bölümlerinde doçent, profesör olan mezunlarımız kendilerini takip eden genç kardeşlerimize örnek oluyorlar.
UCLA Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan, kendi araştırma laboratuvarı ve onlarca patenti olan Prof. Aydoğan Özcan, MIT Fizik Bölümü’nde profesörlük yapan Amerikan Ulusal Bilim Vakfı Kariyer Ödülü de dahil pek çok prestijli ödülün sahibi Nuh Gedik, henüz 2014 yılında mezun olan Yale’de bilgisayar mühendisliği ve matematik okuyup, bir yandan da ekonomi bölümünde oyun teorisi ve karşılaştırmalı istatistik üzerine çalışan Yunus Tunçbilek… Hepsi İstanbul Atatürk Fen Liseli…
MEZUNLARIMIZ
1982 yılında ilk öğrencileriyle buluşan İstanbul Atatürk Fen Lisesi, mezunlarının sayısız alandaki başarılarıyla gurur duyuyor.
Eğitim temeli, kuruluş amacına uygun olarak bilgiyi, öğrenmeyi öğretmeyi, yaşsız ve sürekli gelişmeyi destekleyen okulun mezunları hangi alanda olursa olsun bu ortak özellikleri ile kendilerini belli ediyorlar.
İş veya akademik hayatta farklı noktalarda yolları kesişerek bir araya gelen mezunlar, genç yaşlarda aldıkları bu ortak temelle birbirlerini anlayarak başarılı sonuçlara imza atıyorlar.
MEZUNLARIMIZ
Tıp…
Tıp alanında ülkemizin ihtiyaç duyduğu kalitede ve uluslararası başarılara sahip olan pek çok doktor mezunumuz var. Bu alanda da yine başarı ülkemizle sınırlı kalmıyor. Yale University School of Medicine, Chicago University, University of California, UT Southwestern, University of Minnesota, Hacettepe, Cerrahpaşa, Çapa, mezun doktorlarımızın çalıştıkları önemli kurumlar. Sadece üniversite sınavındaki başarıyla kalmayan sonrasında da istikrarla devam eden yeni mezunlarımızın içinde başarılı doktor adayları olduğunun en iyi örneklerinden biri 2017 TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) birincisi 2011 mezunumuz olan Gizem Pehlivan.
Tıp dünyasında mezunlarımız akademik duruşlarıyla; araştırmalar, uluslararası akademik dergilerde editörlük gibi faaliyetlerinin yanı sıra sektörde başarılı teşhis ve tedavileriyle bilinen isimler oluyorlar. İhtiyaç duyulduğu anda mezun ağı sayesinde alanların en iyi isimlerine ulaşmak bu sayede mümkün kılınıyor.
Mühendislik ve İş Dünyası
İstanbul Atatürk Fen Lisesi kurulduğu ilk günden bu yana sahip olduğu eğitim düzeni sayesinde, belli potansiyele sahip lise çağındaki öğrencilerin analitik bakış açılarını geliştirerek onlara soru sormayı, bilgi edinmeyi ve bu sayede verileri değerlendirerek problem çözme yetisini geliştirmelerini sağlıyor. Belki de bu özellik öğrencilerin iş hayatlarında karşılaştıkları problemleri kolayca çözmelerinde ve ilerlemelerinde en büyük yardımcı oluyor. Bugün ülkemizde kurumsal iş çevrelerinde yabancı ve Türk şirketlerde sayısız başarılara imza atan pek çok üst düzey yönetici mezunumuz var. Microsoft, Hitachi Data Systems, Enerjisa, Zer A.Ş, Boyner gibi şirketlerde genel müdür ve genel müdür yardımcıları, Coca-Cola, Turkcell, Akbank, Merck Sharp & Dohme İlaç, Siemens, Migros’ta direktörler, bölge ve bölüm başkanları sayısız şirketlerde müdürler ve yöneticilerin başarılarıyla gurur duyuyoruz.
Mezunlarımız iş dünyasında yurt dışında da bizleri temsil etmekten geri kalmıyorlar. Amazon, Twitter, Google, Pearl Automation, Anderson Economic Group, Pactera, Berkeley Research Group, Jaguar (İngiltere), Mercedes Benz (Almanya), Affinitas şirketleri mezunlarımızın bulundukları şirketlere örnekler.
Girişimciler…
Girişimcilik son yıllarda özellikle dijitalleşmenin de yükselen trend olması sonrasında yeni nesillerin radarında olan bir alan. İstanbul Atatürk Fen Lisesi bu yönde de lise çağlarından başlayarak öğrencileri destekleyen, kaliteli mezun ağı sayesinde yol açan bir okul. Kurumsal hayatta çalışanların yanı sıra girişimci olan ve bu alanda ciddi başarılar elde etmiş mezunlarımız da var. Çiçek Sepeti, kahhve.com, Mentalup Akıl Oyunları gibi girişim şirketleri mezunlarımızın eseri. Bu alanda yeni dönemlerde pek çok örnek de yolda…
Medya, Sanat, Edebiyat
Sadece bilim, fen, tıp, matematik veya mühendislik değil mezunlarımız farklı alanlarda da sıradışı başarılar elde ediyor.
Basketbol ve futbol spikeri, TV programcısı Murat Kosova, gitarist, aranjör, yapımcı Serdar Öztop, fantastik edebiyatın bilinen isimlerinden Barış Müstecaplıoğlu, polisiye kitapları yazarı Esra Türkekul, Berkeley’de Uygulamalı Sanat Bölümü’nde öğretim görevlisi olan aynı zamanda çizgi roman yazarı Özge Samancı, ödüllü film yönetmeni rahmetli Seyfi Teoman, genç yaşına rağmen yayınladığı kitapla dikkat çeken Bengüsü Özcan, Dreamworks’de, Pixar’da Karınca Z, Shrek, Kayıp Balık Nemo, İnanılmaz Aile, Arabalar gibi animasyon filmlerin görsel efektlerini yapan Erdem Taylan, farklı dönemlerde okulumuzdan mezun olmuş isimler.
Bütün bu örnekler İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nin eğitim sürecinden geçmiş öğrencilerin başarı hikayelerinin sadece birkaçı. Adını sayamadığımız daha niceleri mevcut. Dünyanın dört bir yanına dağılmış iş adamlarımız, kurumsal çalışanlarımız ve en önemlisi bilim adamlarımızla gurur duyuyoruz. Onların bu ülke için çok önemli değerler olduğunu biliyoruz. Onlarla iletişim içindeyiz. 32 yılda yaklaşık 3000 mezunumuzun her birine ulaşabilecek ağa sahibiz.
AFLIM olarak onların bilgisini, desteğini yeni mezunlarımıza aktarmak için çalışıyoruz.
Bilim adamı yetiştirme amacı ile oluşturulan Fen Lisesi projesinin ikinci okulu olarak kurulan İstanbul Atatürk Fen Lisesi, 30 yıldan beri, akademik alanda, bilim ve teknolojinin gelişimine yön veren birçok yayın ve projede imzası bulunan mezunlar vermeyi sürdürüyor. Mezun ağının etkin biçimde kullanılarak, okulumuzda okuyan öğrencilerin ürettiği sosyal ve bilimsel projeler için her türlü desteğin sağlanması, AFLİM’in en önem verdiği hedefleri arasında bulunuyor. Bu seçkin mezun topluluğu, sponsorlukların yanı sıra, proje ve destek bursları ile her zaman öğrencilerimizin yanında yer almaya devam ediyor.
Günümüzde hem toplumsal hem de iş alanındaki başarıda sosyal çevremizin çok büyük bir etkisi var. AFLİM, iletişim teknolojisinin sağladığı olanakları üst seviyede kullanarak, İstanbul Atatürk Fen Lisesi ailesinin tüm dönemlerini sıkı sıkıya birbirine bağlıyor. Mezunlarımız dünyanın dört bir tarafındaki dönem arkadaşları ile günün herhangi bir saati iletişim kurabiliyor, kişisel, sosyal veya profesyonel herhangi bir ihtiyaç veya sorusunu bu seçkin gruba yönlendirebiliyor.
Bu etkin iletişim ağının yanı sıra, “Bilgi Teknolojileri”, “Girişimcilik ve İş Geliştirme” veya “Mühendislik” ve “Temel Bilimler” gibi profesyonel ilgi alanlarında organize edilen buluşmalar sayesinde farklı dönemlerdeki mezunlarımızın birbirlerinin birikimlerden faydalanabiliyor.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ni seçen her öğrenci, araştırmacı, sorgulayıcı, çözüm üretici ve sorumluluk sahibi düşünce yapısını bir kültür olarak lise yıllarında ediniyor. Yaşam boyu unutulmayacak anılar, dostluklar kazanırken, İstanbul Atatürk Fen Lisesi ailesinin de bir ferdi oluyor.
AFLİM ve MEZUNLARIMIZ
1982 yılından beri eğitim veren İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nin, bugün sayıları 3000’i bulan mezunu, Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinde tıp, mühendislik, temel bilimler ve yönetim alanlarında çok başarılı konumlarda bulunuyor. 1991 yılında, 14 mezunumuzun girişimleri ile kurulan İstanbul Atatürk Fen Lisesi Mezunları Derneği (AFLİM), bu seçkin topluluk arasındaki iletişimi geliştirmek ve hali hazırda fen lisesinde okuyan gelecekteki mezunlarına her türlü desteği sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nde eğitim görme şansını elde eden lisemiz öğrencilerinin sosyal ve akademik gelişimi, mezunlarımız için büyük önem taşıyor. Büyük bir coşku ile okulumuz yemekhanesinde gerçekleştirilen kahvaltı organizasyonları, sosyal konular, kariyer ve meslek seçimi odaklı sohbet toplantıları ile mezunlarımız okulumuzda geçirdikleri eski günlerine dönerken, öğrencilerimiz ise geleceğe yönelik planları konusunda mezunlarımızın tavsiye ve yönlendirmelerini alarak geleceğe daha sağlam adımlarla hazırlanıyor.